zondag 22 januari 2017

Zondag 25 december

Vroeg op, zwemmen in het meer bij opgaande zon en damp boven het water(!). Ontbijt, inpakken en met gastheer Upali per auto richting Polonnaruwa.
Upali beloofde ons een rit met uitstapjes, voor 'slechts' 10000 roepies. Een gewone taxi zou ongeveer 7000 roepies hebben gekost. Zegt hij - maar dat komt wel overeen met bedragen die ik elders vond.
Wegens de hitte hadden we geen zin in de bus, vandaar.

Eerste uitstapje: een theestop. Geen gewone thee, gemberthee en erg lekker.

Tweede uitstapje: de ruïnes van het oudste klooster van Sri Lanka, Ritigala. We betalen zelf de toegang en Upali blijft, hoe 'interesting' dit ook zou zijn, achter bij de auto.
Ritigala blijkt een echt bedevaartsoord, ladingen Srilankezen sjouwen men ons de vele trappen omhoog. Het is lekker koel onder de bomen.
We moeten onze verbeelding erg inschakelen om er iets van te maken, de mensen zijn interessanter dan de stenen. 'What do you think of this all?' vraagt een oude dame mij. 'Very interesting, to imagine that once monks trodded on these old stones.' Ze knikt tevreden.


 

 

 

 

 


 



 




 


v

 

                                        


Derde uitstapje: stop bij een plek waar vaak olifanten zouden komen. Alleen, ze zijn er nu even niet. Wel een ayurvedische dokter, en omdat Hettie last van haar enkel heeft, vraagt ze een behandeling, inclusief zweetbad. De dokter is een vriendelijke, frêle dame in sarong. Arthritis, stelt ze vast. Daar is iets aan te doen.
Voor 2800 roepies is Hettie klaar, inclusief drankje en massage-olie. Het werkt, verrassend, de dagen daarna verdwijnt de pijn.

 

 

 

 






Vierde uitstapje: lunchstop, zo'n eettentje naast de weg waar geen toerist zou binnenstappen, maar waar een verrassend goed rice&curry-buffet is. We mogen onze eigen lunch betalen (800).

Dat zijn de uitstapjes, verder stoppen we alleen nog twee keer als we naast de weg in een meertje een olifant zien badderen.

 



Om 3 uur levert Upali ons af bij Thisara Guesthouse in Polonnaruwa, net even buiten het centrum, aan een zijstraatje van de hoofdweg.
Gastvrije ontvangst, kamer (in de 'blauwe rij') met plafondventilator, muskietennet en badkamer met koud en warm water, terras voor de deur met uitzicht op tuin en rijstvelden. Eerste indruk is goed en dat blijft zo.
Het is er wel druk, veel Srilankezen op weekend-uitstap. (Die zijn de volgende dag verdwenen.)

Op advies van onze gastvrouw fietsen we einde namiddag naar het meer. Grappig, veel badderende mensen. (Echt zwemmen zien we niemand.)

's Avonds genieten we van alweer een lekkere rice &  curry, met uitzicht op rijstvelden. Grappig, iedere kok maakt iets aparts van dit gerecht. We gaan ervan houden vanwege de vele smaken, maar ook omdat het licht verteerbaar is.
In de rijstvelden banjeren zwarthoofdige ibissen, koereigers, 'indian pond herons', (Indische ralreiger) 'red wattled lapwings' (Indische kievit) en ooievaars. (Asian open bill stork, niet 'onze' ooievaar maar de 'Indische gaper'.) Naar later blijkt de gangbare vogels in rijstvelden hier, vooral de eerste vier soorten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten