zondag 22 januari 2017

Donderdag 22 december

Vroeg op, en per fiets verkennen we nog het landschap tussen ons huisje en de hoofdweg.
Daarna ontbijt, en afscheid van Champa.

 





Vertrek per tuktuk (ook geregeld door Champa) naar Anuradhapura, hotel French Garden. Onze eerste tuktuk. 




Wat lawaaiig, maar het waait lekker door. De manier waarop de tuktukker omgaat met het opgegeven adres blijkt later exemplarisch: hij zegt ja, dat ken ik, en gaat vervolgens dichtbij de stad nog eens bellen waar hij precies moet zijn. Het is goed om het telefoonnummer van de eindbestemming bij de hand te hebben.

French Garden is een hotelletje naast een reusachtig gebouw waarin college wordt gegeven, aan een verrassend rustige straat vlak bij een rumoerige hoofdweg in het centrum van de stad. De kamer is schoon en voorzien van airco, warm en koud water enzovoort, maar zonder eigen balkon. Er is echter wel een algemeen balkon over de volle breedte en een binnenplaats ('tuin') met een paar zitjes bij jonge bomen, naast het overdekte restaurant. Het is er goed toeven en de maaltijden worden desgewenst ook buiten het restaurant geserveerd. De jonge mannen die het hotel runnen zijn opgewekt en hulpvaardig. Er zijn fietsen beschikbaar.

We rusten uit en daarna gaan we, op advies van de uitbater, per tuktuk (heen en terug 2000 rp) naar Mihintale, een tempelcomplex even buiten de stad, gelegen op de top van een heuvel.
Er is een mix van toeristen (ook uit eigen land) en tempelgangers, die met offerandes rondlopen.
Op de trappen ernaartoe vallen ons mensen op met bakstenen. Er is een nieuwe tempel in aanbouw en gelovigen (kun je dat zeggen van boeddhisten?) dragen letterlijk hun steentje bij.
Er komen tegen zonsondergang muzikanten aan die met trommels en een schelle trompet aan de gang gaan, een plechtig moment. Daarna zien we twee monniken die een grote bak offerandes over de rand kieperen. Dat was dan dat.
We begrijpen dat elders de offerandes ook wel uitgedeeld worden. De tempelapen hoeven niet ál het fruit te hebben, de armen mogen ook wat.

De apen komen niets te kort. Een gezinnetje denkt te gaan picknicken in het gras op de helling. Binnen enkele minuten worden ze belaagd door apen en kiezen ze, excuses voor de beeldspraak, het hazenpad.

Plaatjes:


 


 

 













Geen opmerkingen:

Een reactie posten