zondag 22 januari 2017

Vrijdag 23 december, Anuradhapura

Vroeg op. We fietsen rond een meertje (Kumbichchan Kulama Tank) in de buurt en komen langs een goed ogende herberg met tuin aan dat meer, Lake Wave. Toevallig komt de eigenaar net op zijn motobike thuis. We kijken wat en besluiten een nacht bij hem te boeken.

Ontbijt, en dan per fiets naar de Oude Stad.
Allereerst naar de Boom van Boeddha, een tempel buiten, maar vlakbij de Oude Stad. 'De bodhiboom in Anuradhapura in Sri Lanka (genaamd de Jaya Sri Maha Bodhiya) is een tweede generatie die naar Sri Lanka werd gebracht door de dochter van koning Asoka.'  Aldus Wikipedia. Het verklaart dat deze bodhiboom (ficus religiosa) belangrijker is dan andere in SL. Veel tempelgangers met offerandes, monniken actief, voor een donatie (120) krijgen we beiden een wit lintje om de rechterpols, hoewel de 20 van mij na die 100 van Hettie wel een norse blik oplevert.
Na de tempels in Negombo en Mihintale is dit onze derde kennismaking met boeddhistische vieringen in Sri Lanka. Grote verscheidenheid aan deelnemers, zowel heel vroom als nou-ja-vooruit-dan-maar-als-jij-zo-graag-wil, ijverige schoolkinderen en hier en daar een nukkige tiener. De vromen gaan doorgaans geheel in het wit gekleed. Er dient geofferd te worden, bloemen, rijst of wat dan ook. Monniken zingdreunen schier eindeloos lange teksten (in het Pali, neem ik aan), of nemen offerandes in ontvangst. Sommige tempelgangers prevelen zelf teksten, ook half zingend, vaak uit een boekje.
Onze aanwezigheid roept geen enkel bezwaar op, zolang we maar blootshoofd en op blote voeten rondlopen en niet met de rug naar Boeddha gekeerd staan. Integendeel, we krijgen soms vriendelijke glimlachjes. Uiteraard hebben we knieën en schouders bedekt.

 



  


  






  


  

 

      


 



 

Ronde Oude Stad: Ruvanvelisaya, pauze bij café Bamboo (met schaduw), Abhjaysgiri-museum en -pagode (bagoda, noemen ze die hier), Maansteen, Tweelingvijver. Het is druk, veel gelovigen, en veel stalletjes waar ze offerandes kunnen kopen. Of gewoon iets te eten: je hoeft hier nooit iets mee te nemen, overal behalve in de jungle zijn hapjes te koop, al is het maar water en koekjes.

Enkele foto's:

 



 

           

 


Rond half 5 houden we het voor gezien, we fietsen naar het Thissa-meer (Thissa-wewa) en plons! Plus mooie foto's van aalscholvers, pelikanen en dodaars.


 

           

                                 


Daarna nog het Jetavanarama-museum

Terug naar de stad. Hoe komen we bij het Nuwara-meer? We fietsen een eind, door achterbuurten en weer terug, vinden uiteindelijk een opgang naar de dijk, fiesten nog wat heen en weer maar het wordt al donker, dus terug naar hotel French Garden, dat een goede rice & curry serveert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten